Low profile makineler ile baitcasting tekniği. Kullanım pratikleri ve ekipmanları...

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında modena tarafından paylaşıldı.

Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.
  1. MeRiCH

MeRiCH Meriç Dinç

Ellerinize sağlık. Gerçekten çok başarılı bir anlatım olmuş devamını dört göz ile bekleyeceğim.

2. modena

modena

3. modena

modena

4. murat kayadelen

murat kayadelen Murat Kayadelen

Turgay ve diyer emeği geçen arkadaşların eline sağlık, çok güzel ve çok açıklayıcı bilgiler.. O kadar güzel anlatıyorsunuz ki ister istemez insan heyecanlanıyor , koşarak istoca gidip bu malzemeleri incelemek istiyorum.. Amaa önce elimdeki spin takımımın hakkını vermeliyim, en azından yakın gelecekteki hedefim belli oldu.:) Güzel raporlarınızın devamını diliyorum..

5. modena

modena

murat sağol...elimizden gelen ne varsa en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz...çok zevkli bir sistemi...deneyince sende göreceksin...

6. selçukkalın

selçukkalın ibrahim selçuk kalın

Favori Kamış:
    Spro 240 Precission 5-25 gr
    Favori Makine:
    Mitchell Avoced 25
    En İyi Avı:
    Daha en büyük balığı yakalayamadım.
    Ben bu tip makinelere 4-5 yıl önce merak sardım almak için tarif ettiğim zaman av bayileri dalga geçer gibi önceleri biggame çıkrıkları gösteriyorlardı. şimdi çeşit çeşit gelmeye başladı. ilk olarak lineaffe nin baitcasting makinesi yaklaşık 1-1,5 yıl önce almıştım ilk zamanlar monoflament sardım ama sürekli kuşgözünden kurtulamadığım için zevk alamıyordum ancak daha sonra mumlanmış örgü ip (Spidervire) kullanınca sıkıntıyı aştım. kullanımı zevkli . sadece at çek tipi avda değil canlı yem ile şamandıralı olta olarak kullandım iyi sonuç aldım . 2,40 lık SPRO precission kamış takılı tetikli de değil . 2,5 kg lik sazan bile yakaladım solucan takıp30 gr.lık kurşunla yaklaşık 90metre civarı fırlatmayı başardım. sarımı çok güçlü ve hızlı, misinada boşluk bırakmıyor. kullanıcıları arttıkça daha çok çeşit Türkiyeye geleceğine inanıyorum. Bu arada Turgay beyin paylaşımlarını gördüm bunun üzerine siteye üye oldum kendisine teşekkür ederim. Bunun dışında low profillebaitcasting makine ilebiggame çıkrık arasında yine baitcasting avlarda kullanılabilen çıkrıklarda var bunlarda ise daha çok ağır yem kullanmak gerekiyor. canlı yemli avlarda iyi sonuç alınıyor. yine onlarında sarımı oldukca iyi . teşekkür ederim. Bunlarda yukarıda tanıtılan makinelerde olduğu gibi manyetik frenleme sistemi falan yok.

http://pelagicreels.com/store/fishi...-trolling-baitcaster-fishing-reel/prod_6.html

Son düzenleme: 22 Temmuz 2010
  7. modena

modena

ibrahim bey merhaba...aramıza hoşgeldiniz...sizi burada görmek beni ve kullanıcıları mutlu etti ve edecektir...eğer deneyim ve tecrübelerinizi burada aktarırsanız konu daha da büyüyecek ve daha çok kesime hitap edecektir...dediğiniz gibi bir çok avlanma stiline müsait bir sistem...ilk başlarda geri sarım bezdirse de ilerleyen zaman içerisinde çok zevkli anlar yaşatıyor...

vermiş olduğunuz linkte ki makina baitcasting sınıfının bir kolu yada diğer grubu olan ROUNDER ya da multiplayer olan makina...bu makinalarda hem at-çek hemde sizinde bahsettiğiniz gibi ağır yemli avlar yapılmak ta...

bu makinalar da manyetik fren sisteminin bir benzeri olan Centrifugal spool system kullanılmakta...fren ayarı makara üzerinde yer alan bir mekanizma üzerinden ayarlanmakta...

sizinde bahsettiğiniz gibi uzağa atışlarda oldukça avantaj sağlayan bu sistemde dünya rekoru 290 metrenin üzerindedir...hatta şampiyonun atışı video sitelerinde mevcut...

merakla ve sabırsızlıkla konuya yapacağınız katkıları bekliyoruz...lütfen deneyimlerinizi bizimle paylaşın...tekrar hoş geldiniz...

8. selçukkalın

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Mitchell Avoced 25
    En İyi Avı:
    Daha önce chasse peche kanalında da izlemiştim ROUNDER tip makineleri sörf kamışlarla da kullanıyorlar dediğiniz gibi uzun atışlar için müsait.Bu RAUNDER tip makineler aynı zamanda sırtı avındada verimli olduğu yönünde bir bilgide bir yerlerde okumuştum. Zaten özellikleri yazılırken trolling- baitcasting diye yazıyor. Bende CZH 3 BB var. Ben çorumda oturuyorum malum kızılırmak geçiyor buradan büyük olan ROUNDER makinemi daha çok yayın avı için kullanıyorum çünkü yük makineye bindiği anda dahi zorlanmıyor , sadece ipi biraz alt taraflara geçirsede ağır bir kurşunla atış yapınca tekrar eski halini alıyor. serbest kafa makinelerin en büyük avantajı şudur ilgilenen arkadaşlar için kişisel tecrübe olarak; at çek işi uzun ve ve yorucu bir clasman, bu nedenle hafif takımlar kullanmanız gerekir uzağa atmak için ince misina mümkünse çok ince örmelerden kullanmak lazım (ben perche avında 0,10 luk berkley fireline- shimano alivio 240UL- mitchell avoced 25 üçlüsünü kullanıyorum 2 numara mepsi 50-60 m civarı atabiliyorum) ancak su içerisinde ne var kimse bilemez oltaya ne vuracağınıda kimse kestiremez. 2 numara mepse 10 kg lik bir yayında vurabilir. böyle bir durumla karşılaşma ihtimaline karşı hem uzağa atayım hemde ipim kalın ve sağlam olsun derseniz bu makinelerden edinmek zorunda kalacaksınız. Turgay beyin bahsettiği gibi ilk başlarda zorluk oluyor. kasnak oltadan spin makineye geçenlerde ilk zamanlar zorluk çekmiştiler, kurşunu kafasına düşürenler mi ararsınız kancayı sırtına geçirenler mi hepsi oldu. bundada haliyle zorluk oluyor. ama ilk kullanacak arkadaşlar Turgay beyin anlatımları doğrultusunda kolama ayarlarını yaptıktan sonra 30-50 gr lık kurşun takarak sadece antreman atışları yapmaları kuş gözüne karşı ilk önlemdir. zira kuş gözü olduğu zaman ipin tamamını kaybedebiliyrsunuz. ben öğrenene kadar 5-6 makara ip çöpe gitti çünkü kafa sökülemediği için kesmek zorunda kalıyorsunuz keserken de neresinden kestinizi kestiremiyorsunuz. ayrıca sarılan ipi de kısa tutmanızı tavsiye ederim normalde 0,30 luktan 120 metre falan sarabiliyorken 60-70 metre ilk zamanlarda kolaylık sağlayacağını düşünüyorum. son olarak atış yapılınca yem suya düşer düşmez baş parmağı makaraya basıp dönüşü durdurmayı unutmayın diyorum. Bu makineler illaki atçek olacak diye bir kaide yok daha önceki mesajımda da bahsettim.isterseniz şamandıra takın canlı balık takıp bekleyerek levrek-turna avlayın isterseniz dip takımına çevirin ister hamur ister sülük takıp bekleyin her tür ava gelir. zaten at çek de verim alamayıpyorulunca kalan zamanı değerlendirmek için dönüştürme ihtiyacı duyuyorsunuz. yük makineye bindiğinde zorlanma olmuyor hızlı sarım yaptığı için boşluk bırakmıyor. biraz üzerinde çalışmak yeterli olacaktır. Low profil makinelerin önemli bir özelliğide ipi sararken ipi bükmez. özellikle rapala ile avda hızlı sarım yaptığınızda yemin bazen kendi etrafında dönüş yaptığını, takla attığını görürsünüz bu makinelerde bu olay gerçekleşmez. turna avında damaksız rapalaların çok daha etkili olduğu literatüre geçmiştir damaksızların su üzerindeki aksiyonlarını yaptırmanız içinde bu tip makinelerin yüksek sarım özelliği sayesinde imkan bulursunuz.
    Ayrıca Turgay Bey şahsınıza özel olarak teşekkür ederim. sizden şu an Türkiyede piyasada bulunan makineleri ayrı ayrı dağerlendirmenizi isteyeceğim. örneğin internet üzerinde ucuz olanları var pahalıları var. Avmarketinde DAM - Cormoran makineler var bahsettiğimiz özellikte . siz olsanız hangisini tercih ederdiniz. yeni bir kaç markada daha gelmiş alba getirmiş daha başka birkaç tane daha var. eğer değerlendirme ve tavsiye imkanınız olursa memnun olurum. Ben cormoran ile DAM calyber arasında çekimser kaldım karar veremiyorum.
    Tüm üyelere rastgele.

Son düzenleme: 23 Temmuz 2010
  9. modena

modena

ibrahim bey rounder mı yoksa low profile mı...bunu belirtirseniz çok fazla yardımcı olabilirim...

10. modena

modena

ya da ben hemen başlıyayım anlatmaya...DAM kalitesi ortada olan bir marka...tatlı su ekipmanları konusunda uzman...güvenle alabilirsiniz...cormoran daiwa ve dam ortak kuruluşu yani japon ve alman teknolojisi bir araya gelmiş...şu anda ülkemizde corcast modeli var...makinayı görmedim...yani performansı konusunda bir bilgim yok...ancak fren sistemi VBS(variable brake system) yani değişken fren sistemi...bu sistemde dış kapağın içinde bulunan yıldız şeklindeki parçanın üzerinde yer alan podları aşagı yada yukarı hareket ettirerek fren ayarı yapabiliyoruz...bu sistem şu an bir çok markada kullanılıyor...mesela shimano mesela abu garcia...örnekleri arttırabiliriz...şu anda ülkemizde shimano marka bir kaç model makina var...okyanus marine firması tarafından benim en beğendiğim baitcasting modeli olan curado getirildi...bunun dışında rounder tip corvallus ve cardiff modelleri var ki tatlısu avcılığında yemli olarak mutlaka tavsiye ederim ibrahim bey...ben bu makinalarla kılıç balığı yakalandığını bile izledim...sonra gelelim daiwa marka makinalara...tercihim daiwa nedenlerine gelince...tuzlusu da sadece at-çek yaparak avlanıyorum...saatlerce hatta 10 saatin üzerine defalarca çıkan bir kişi olarak söylüyorum...hafif güçlü...atış mesafesi çok çok iyi...fren sistemi kusursuz...malzeme kalitesi on numara...neden bu kadar kesin konuşuyorum...sadece bu makinayı kullanma fırsatım oldu...ama shimanoyu da es geçemem...bir sonraki makina mutlaka size yukarı da bahsettiğim modellerden en az ikisi olacak...daiwa ve shimano bu konuda oldukça rekabetçi iki marka...ve bunun sonucunda ortaya her an değişen teknoloji ve daha da artan malzeme kalitesi çıkıyor...

eğer düşündüğünüz ayrı bir model var ise belirtin...onu da ayrıca cevaplayabileyim...

bu arada mesajlarınızla konuya destek verdiğiniz için çok teşekkür ederim ibrahim bey...av raporlarınızı merakla bekliyor olacağız...

11. modena

modena

ibrahim bey konu bir önce ki mesaj da cevaplandı...yeni uyandım...mesajı düzelteyim derken tekrar cevapladım...:D :D :D

12. selçukkalın

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Mitchell Avoced 25
    En İyi Avı:
    teşekkür ederim. benim sormuş olduğum low profil makineler hakkında ki yorumunuzdu ama siz her ikisi hakkındada yorumlarınızı yazmışsınız teşekkürler

13. modena

modena

ibarhim low profile olarak iki markayı rahatlıkla önerebilirim...daiwa ve shimano...

14. selçukkalın

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Mitchell Avoced 25
    En İyi Avı:
    benim gözüm SHIMANO CARDIFF 400A MAKİNE de . bendeki şu anda mevcut makineler yeterli geliyor. gelecek sene inşallah low profil curado ama şu anda gözüm cardiff e takıldı çok güçlü. Bizim buralarda bu daha çok iş çıkarır kızılırmakta diye düşünüyorum.

Son düzenleme: 23 Temmuz 2010
  15. modena

modena

haklısınız birde daiwanın sitesinden diğer modellere bakın derim...orada da çok iddialı modeller var...

16. selçukkalın

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Mitchell Avoced 25
    En İyi Avı:
    hepsi çok güzelde Türkiyede ulaşmak çok zor bakıyorsunuz cabelasta ve benzeri sitelerde yada e-Bay da çeşit çeşit alıcısını bekliyor hemde çok uygun fiyatlara ama Türkiyede hem çeşit az seçme şansın azalıyor hemde vırt vergisi zırt vergisi v.s fiyat 3e katlıyor neredeyse. en kolay alabileceğimiz DAIWA ürünü MEGAFORCE TSHL 100 BAIT CASTING MAKİNA var onun hakkında da baya eleştiri var artık tek bir kişimi yazıyor hepsini bilemem. temizliğini aksatırsan corozyon başlıyor gıcır gıcır ses yapıyor diye. bunun dışında SPRO larda baya iyi geçenlerde LCS 550 aldım çok iyi işcilik olmuş. Almanya imalatı. Çin işi değil. raunder olarak spronun ürünlerinide incelemek lazım aslında bunun dışında spronun red arc baitcastin makinesi var low profil olarak. ben spronun kamışlarını çok beğendim. elimde at çek için almış olduğum 4 kamış var DAM- Rapala- Shimano alivio- spro precision ve 1 tanede triger pelistick içlerinde en iyi işcilik olanı Spro precision. esnekliği ve sağlamlığı ve de estetiği hepsini bir araya toplamış. bence piyasayı ele geçirecek olan marka . fiyatlarıda uygun.

17. modena

modena

valla ne desen haklısın...yalnız şu bakım işine ben pek katılmıyorum...neden dersen bende de daiwa var ve makinam sudan çıkmıyor...tek yaptığım sey sadece tatlısu ya tutmak ve ay da bir yağlamak...bu kadar...spro ya gelince elbette onlarında iddialı oldukları makinaları var...fakat baitcasting makinasını görme imkanım olmadı...yine de bence bilinenin dışına çıkmamak gerekiyor...fiyat konusuna gelince yerden göğe kadar haklısın...sonuna kadar sana katılıyorum...öyle yada böyle geniş olan ve talep fazlası olan bir sektör av sektörü...ve bu çok iyi değerlendiriliyor...ancak malzemeyi buradan almanın sağladığı tek avantaj şu ki...eğer bir sıkıntı olursa karşında muhatap bulabiliyorsun...evet belki fiyat olarak fazlalar...zaten biraz bu işi bilen dışarıda fiyat araştırması yapan ne demek istediğimi çok iyi anlar...ama bir sonra ki makinam inşallah shimano olacak...bu kesin...daiwam var nasılsa...

kamış konusuna gelince bahsetmiş olduğun spro kamışın 5-30 gr atarlısını ördüm...oldukça kaliteli görünüyordu...benimde çok hoşuma gitti...ancak spro bildiğim kadarı ile tatlısu modelleri ağırlıklı bir marka...ancak kullanıcıları oldukça memnun tatlısuda...

18. jaga

jaga serkan

Favori Kamış:
    spro passıon
    Favori Makine:
    dam
    En İyi Avı:
    sazan
    ıyı gunler turgay bey benım bır sorum olacak bu zamana kadar yayınladıgınız vıdeoları ızledım bır konuda halen kafamda bır soru var baıtcastıng makınalarda sol yada sag tarafta kalar numaralandırılmıs yada kapakla kapatılmıs olan bölumun gorevını tam anlamıyla cozemedım cevırme kolun altındakı kalama ayarı hemen onundekı mısına atıs sertlık ayarını yapıyor dıger tarafdakı ne yapıyor cozemedım bunuda bır vıdeo ıle orneklersenız ve avlarınızla ılgılı vıdeo yayınlarsanız cok sevınırım saygılarımla birde suan pıyasada bulunan makınalarla ılgılı bılgı verırsenız sevınırım almamız konusunda ornek albastar

Son düzenleme: 30 Temmuz 2010
  19. modena

modena

serkan merhaba...diğer bölüm de yer alan numaralı düğme manyetik fren ayarı...bu atış esnasında makaranın misinanın boşalma hızından daha hızlı tur atmasından kaynaklanan geri sarım dediğimiz olayı engeller...

çok çeşitli sistemler...ama temel mantık manyetik frendir...örnek vermek gerekirse...porsche vites sistemi olarak triptronic kullanır...aynı sistemi kullanan mercedes te bu sistemin adı senconic tir...bmw de ise aynı sistemin adı steptronictir...

yanı mantık aynı adı farklı...daiwa da mag force Z...shimano da vbs(variable break system)...abu garcia da centre flex vb gibi...ama hepsi aynı işe yarar...

senin için video hazırlayacağım merak etme...

marka tavsiyesine gelince...nedendir bilinmez ama yurtdışında 50 dolara satılan makinalar burada 250 tl ler civarında...bence biraz bekle...yeni gelen markalar olacak...bu bize daha fazla seçenek sunacaktır...bu arada benden istediğin kullanıma yönelik videolar olursa lütfen yaz...seve seve hazırlarım...

20. jaga

jaga serkan

Favori Kamış:
    spro passıon
    Favori Makine:
    dam
    En İyi Avı:
    sazan
    turgay bey sorularıma verdıgınız cevaplardan dolayı çok tesekkur ederım kafamda bu olay netlestı tavsıyelerınıze uyacagım videolar konusundada gerçekten bır ıhtıyaç ozellıkle yurt dısından gelen malların turkce kullanım kılavuzu olmayınca bırde yabancı vıdeoları anlamıyınca ıskence oluyor kendinize iyi bakın ıyı gunler

Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.