Low profile makineler ile baitcasting tekniği. Kullanım pratikleri ve ekipmanları...

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında modena tarafından paylaşıldı.

Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.
  1. modena

modena

serkan sende sağol...bu konuya her zaman katkı yapmanı beklerim...iyi avlar diliyorum...

2. GündüzGezen

GündüzGezen Şenol

Favori Kamış:
    Shimano Nexave CX 7-21gr. & Lineaeffe S-Curve Spinning 240 & Shimano Alivio TE 6000 / 360
    Favori Makine:
    Shimano Nexave 2500 FB & D.A.M Quick Effzett FDS 735 & D.A.M 860 SLR Surf
    En İyi Avı:
    Söylemem nazar değer :)
    Baitcastin makinalarda Kalama

Merhaba Turgay bey, benimde sizlere nacizane bir sorum olacak. Ayrıca son 1 haftadır baitcasting ile avlanma şekline merak sardım ve sizin bu konuda oldukca açıklayıcı ve güzel paylaşımlarınıza rastladım. Bunun içinde ayrıca teşekkür ederim.
    Gelelim soruma, baitcasting makinalarda balığı çekerken misina kılavuzu normal şekilde sağsol yaparak misinayı sarıyor fakat balık yol istediğinde ve makinamızdan kalama çekerek giderken bu klavuz sabit mi kalıyor (ki benim düşüncem sabit kaldığı yönünde) yoksa direç ile karşılaştığında yine hareket edebiliyormu? Eğer etmiyorsa bu misinanın zarar görmesine neden olmuyormu?

3. modena

modena

şenol öncelikle merhaba...bu konuya ilgi duymana sevindim...inşallah en kısa sürede baitcasting avlarına kaldığımız yerden devam edeceğiz...

gelelim sorunun cevabına...evet misina klavuzu sabit kalıyor...balık kalamaya asıldığı anda eğer klavuz ortada değilse ben hemen küçük bir tur attırarak klavuzu ortalıyorum...ama aslında buna çok gerek yok..neden dersen...üreticiler bu konuya şöyle bir çözüm getirmiş...klavuz kaplamaları ya titanyum oksit yada seramik...bu yüzden zarar her zaman en minimal düzeyde kalıyor...belkide zarar bile vermiyor...

4. GündüzGezen

GündüzGezen Şenol

Favori Kamış:
    Shimano Nexave CX 7-21gr. & Lineaeffe S-Curve Spinning 240 & Shimano Alivio TE 6000 / 360
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    İlginize teşekkür ederim Turgay bey. Profilinizde İzmir/Karşıyaka'da olduğunuz yazıyor. Bende Bayraklı'dayım tepedeki bloklarda oturuyorum. Eğer sizin içinde uygun olur ise bir gün ava çıktığınızda veya müsait olduğunuzda sadece tanışabilmek ve olta takımını yakından görebilmek için (karşıyaka sahilde bile olabilir) buluşmak isterim. Saygılar, iyi avlar.

5. modena

modena

buna çok memnun olurum ne demek...artık buralarda beraber av yapacağız...ben onu bunu bilmem...bana levrek tutturacaksınız...:D :D :D

6. GündüzGezen

GündüzGezen Şenol

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    inşallah

tabiki yaparız ne demek yeterki nasibimizde olsun biz tutmasakta o üzerimize atlar nasıl olsa :D

7. GündüzGezen

GündüzGezen Şenol

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Turgay bey birde merak ettiğim bir husus daha var bu tip makaraların çekerleri nedir acaba 4 kg. ve daha üzeri en fazla 7-8 kg. balıkları çekebiliyormu?

8. modena

modena

22 kg ya kadar var...ancak şu an piyasada mevcut modeller 3-4 kg drag gücüne sahip...ama kalama ayarı ile 5-6 kiloları rahat olarak mücadele esnasında alabilirsiniz...10 kiloya kadar balıklarda durum farklı...balığı iyice yormalısınız...

9. lodoscubarbaros

lodoscubarbaros Barbaros Küpcü

Favori Kamış:
    savage gear bushvacker ve parabellum bombarda-siweida livina Daiwa Jigcaster 3.20
    Favori Makine:
    Okuma Ceymar 40
    En İyi Avı:
    33 cm mırmır,82 cm mıgıri
    Merhaba arkadaşlar bu makineyi ilk gördüğüm günden beri(2 senedir) kıyıdan at-çeke uygunmudur diye düşünüyordum.Turgay bey'e bizi aydınlattığı ve adeta ülkemizde yeni bir oluşum başlattığı için çok teşekkür borçluyuz.
    Fakat benim merak ettiğim baitcasting makinalardaki devir oranının diğer spin makinalardaki devir oranı karşılaştırıldığında birbirini karşılama durumu.Yani 7 devirli bir baitcasting makine 6 devirli normal bir spin makinanın yaptığı işi mi yapıyor yoksa baitcastingde devir üstünlüğümü var.Hani makinanın sistemi farklı ya o açıdan sordum.Karışık yazdım tam izah edemedim fakat ancak bu kadar toparlayabildim.
    Hepimize Rastgele

10. modena

modena

barbaros merhaba...öncelikle konuya olan katılımın için teşekkür ederim...sorunuza kısaca cevap vermem gerekir ise eğer...hangi tip avda kullanacaksak devir sayısının yüksek olması yada düşük olması buna göre bir avantaj sağlamakta...bu tip makinelerde aynı spin makineler gibi 4 devir olanda var 6 devir olanda...ama 7 devir sahteye aksiyon vermek açısında çok daha avantajlı olabilir...balıkla mücadeleyi dahada kolaylaştırabilir...

11. bedrihanagasi

bedrihanagasi Bedri HANAĞASI

Selamlar Turgay Bey;
    Yaptığınız çalışmalar sayesinde baitcast makineler hakkında bilgi sahibi oldum. Videolarınızı ve verdiğiniz linklerdeki videoları tekrar tekrar izledim ve konuya pratikte hakim olacak kadar bilgi sahibi oldum.
    Geçen hafta Dam Quick Calyber 510 sol el makine aldım... Ve bir de pelican pelistic sanırım bu kamışdan sizde de varmış. Size bu kamışın atarı ile ilgili soru soracaktım gerek kalmadı zaten yazmışsınız.
    Ayrıca henüz makinelerle ilgili (çalışma prensipleri felan) bilgim yok ama sanırım shimano curado 300 veya 301 çok iyi bir makine bu konuda ne düşünüyorsunuz. Ben biraz araştırdım. Max drag (max kalama ) 15 lbs şuan piyasadaki makinelerin genel olarak 8.8 lbs.
    Birde şu manyetik fren sistemini daha ayrıntılı anlatırsanız hem ben hemde diğer arkadaşlar faydalanır. 10 numaraya ayarlanınca dahamı rahat dönüyor dahamı zor.
    saygılarımla her şey için teşekkür ederim

12. modena

modena

bedri merhaba hoş geldin...öncelikle konuya olan katılımın için teşekkür ederim...

bedri öncelikle pelican kamış ile ilgili kısa bir bilgi vereyim...malzeme kalitesi ve işçilik olarak oldukça iyi bir kamış...en dişli balıklar ile pelistik özelliği sayesinde kolayca başa çıkabilirsin...makine yatağı ve misina klavuzları fuji...ama atar değeri çok yüksek...30-90 gram atar değerine sahip bir kamış...ağır sahteler için sorun yok ancak hafif sahteler burnunun dibine düşüyor...

shimano curado bu piyasada ki en iyi makinelerden bir tanesi...ancak 300 seri çok ağır 390 gram...çok yorar insanı...inceleme ve deneme fırsatım oldu bu makineyi...ama benim bildiğim bu makinenin 300 ve 301 olanı drag kuvveti açısında oldukça iyi...net 9 kilo çeker kuvvete sahip...

bunun dışında bana biraz müsade edersen fren ayarı ile ilgili bir video çekeceğim...daha rahatlıkla anlamanı sağlayacaktır...ama basit olarak 10 en sıkı halidir...

13. bedrihanagasi

Evet pelican kamışla hafif bir sahte kullanmak mantıklı değil. Sanırım en güzeli bu kamışı tekneden kullanmak olur. Bende 30gr kadar olan bir kaç tane sahte var onlarla kullanacam şimdilik. Birde hafif sahteleri atmak için kullana bileceğim küçük bir kamışım var oda baya iddalı bir kamış. Marka model yok üstünde onun için yazamıyorum.
    Bende kamera yok ne yazıkki ama telefonumun kamera özelliği fena değil. En azından av raporu oluştura bilecek kadar bir şeyler çekebilirim. Allah izin verirse bende siteye bu şekilde katkıda bulunmak niyetindeyim. Ve seni de gerçekten yürekten tebrik ediyorum ki yaptığın iş gerçekten çok hoş. Vatana millette hizmet gibi bir şey benim gözümde. Çünkü yakala bırak avını tevşik etmek insanların bu konu ile ilgili bilgilenmesi sağlamak gerçekten güzel bir davranış... :)

Bu arada benim makinemle ilgili ne düşünüyorsun. onuda bilmek isterim...
    Saygılar

Son düzenleme: 2 Aralık 2010
  14. bedrihanagasi

Yazdıklarımı tekrar okudum insaların yanlış anlamalarına engel olmak amacıyla bir düzeltme yapmak lazım...
    Pelican pelistic 6-18lbs tekikli kamış yukarıda bahsedilen kamış....

15. modena

modena

yanılmıyorsam tatlı suda kullanacaksın bu makineyi...eğer böyle ise gönül rahatlığı ile kullan...ancak tuzlu suda kullanacaksan her kullanımdan sonra mutlaka çeşme suyu ile temizle...ve ayda bir yağla(tuzlu su için)...

bunun dışında diğer yazdıkların için çok teşekkür ederim...amacımız kimsenin avına müdahale etmek değil...sadece bilinçli av mantığını anlatmak...sonuçta balıkta olsa milli servetimizdir...iyi birer vatandaş olarak bu serveti korumak zorundayız...

16. tancetin

tancetin Tufan Çetinkaya

Favori Kamış:
    olta,olta,olta
    En İyi Avı:
    temiz hava, muhteşem doğa,dostluk, kardeşlik
    Teşekkürler, emeğinize sağlık, yıllardır aradığım bilgi, hep sorardım ne işe yarar bu makinalar diye, sayenizde bilgilendim, gerçekten de iyi şeyler yapıyorsunuz, tekrar teşekkürler

17. modena

modena

konuya olan katkınızdan ötürü çok teşekkür ederim...fayda sağlamasına ayrıca mutlu oldum...

18. bedrihanagasi

Evet Turgay tatlı suda avlanıyorum. Ve kısmetse de mesafe olarak bundan sonra daha cesur davranıp 250 km ye kadar açılmayı düşünüyorum. Her neyse bu konu ile ilgili ayrıca geniş bir yazı yazacam aklımda var yani.
    Ben bu paraz günü Keban baraj gölünde bu makineyi deneyecem hayırlısı olsursa. Tabi aklıma takılacak bazı konular olacak mutlaka ilk kez kullandığım bu makine ile ilgili. Artık senin samimiyetinden cesaretle sana soracaz başka kimsemiz yok... Bu arada bende tam senin söylediklerini hissediyorum ve tırıvır gibi benzeri aletlerle avcılık yaptıklarını sanan insanlara da beddua ediyorum... Ve bundan sonrada şikayette edecem... Çünkü zaten Allah korkusu olsa bu insanlarda ( tabi bilmeden yapanları ayrı tutuyorum ) ........ Çok dertliyim çooook.

19. modena

modena

sevgili bedri kardeşim bana her konuda aklına ne geliyorsa hiç çekinmeden sorabilirsin...sana yardımcı olmaktan mutluluk duyarım...diğer konuya gelince ne yazık ki her şey bir anda olmuyor...yanlışları düzeltmek için hiç yorulmadan çalışıp doğru olanı anlatacağız...şikayet konusunda hem fikiriz...kimseye acıma...doğaya zarar verenler sana acımıyor çünkü...

20. bedrihanagasi

Evet Paraz günü ( 6 Aralık 2010 ) Keban baraj gölünün Soğanlı mevkinde baitcasting makinemi denedim. Dam Quick Calyber 510 Sol el makinemle, markasını ve atar değerini bilemediğim kamışımla denemeler yaptım. Döner Kaşık Normal Kaşık ve Market Balıkla yaptığım denemelerde edindiğim bir kaç küçük bilgim oldu....

Evet bu makineyi doğru kullanmayınca tam bir işkence olabiliyor :) ...
    Şaka bir yana Turgay arkadaşımın verdiği bilgiler ışığında çok zevkli bir gün geçirdim. At Çek için kullanılabilecek en iyi yöntem bu makineyi kullalarak yapılanıdır diye düşünüyorum. Kullanımına alışılınca inanılmaz kolay ve zevkli. Kullandığınız kamışın atarı ile yeminizin ağırlığını ve makinenin boştaki salınım ayarını doğru yapıp fren ayarınızı da güzel ayarlarsanız çok güzel atışlar yapabiliyorsunuz.
    Böyle sırasıyla sayınca büyük bir işmiş gibi geliyor ama çok kolay bir iş. Sadece bu makineyi almadan hemen önce biraz araştırma yaparak makine ile kullanılacak uygun kamışı seçmek gerekiyor. Bu önemli çünkü benim yaptığım gibi atarı gereğinden büyük kamışla bu makineyi kullanmaya kalkınca ve eğer yemlerinizde hafifse misinanız makinenin üzerine dolanıyor. Gerçi misinayı makinenin üzerinden açmakta kolay, zor bir iş değil ama verimi azaltığı için en iyisi Bütün takımın birbirine uyumlu olması....
    Özet olarak doğru kamış ve yem kullanılınca ( Yanımda 2 kamış götürdüm ) hem uzak atışlar yapılıyor hemde misina karışmadan güzel atışlar yapılabiliyor. Üstelik öyle kendinizi kasmaya da gerek kalmıyor. Ben çok şaşırdım kendimi hiç kasmadan öyle atışlar yapabildimki şaşırırsınız. İmkanlarım müsade etmediği için video ve resim alamadım. Ama bundan sonraki seferlerimde hem video hemde resim alacağım. Kendi makinemin resimlerini ve temizlik için neler yapılması gerektiğinide video ile anlatacam, kısa süre sonra. Eğer bu makineden almak isteyen yada elinde bu makineden bulunan varsa bilgi almak isterlerse bana özelden mesaj atabilirler. Ben makineyi baya tanıdım... her nekadar bir süre sonra zaten anlatacak olsamda bilgi isteyenler ulaşabilirler.

Son düzenleme: 6 Aralık 2010
Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.