marmarada yavru palamut başlıyor

Konu, 'Tekneden Balık Avcılığı' kısmında sarızeybek tarafından paylaşıldı.

Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.
  1. John Dory

John Dory Emre

En İyi Avı:
    Büyük beyaz 70 cl, İstanbul Boğazı
    Ne cahillikmiş bu. Bu konuya yazanlar arasında 50 yılı aşkın bir boğaz balıkçısı var, o bile bilmiyor.

Gerçekten merak ediyorum ne kadar cahil olduğumuzu.

2. Huseyin Alp Arslan

Huseyin Alp Arslan Huseyin Alp Arslan

Favori Kamış:
    olta ve oltadan baska hic bir sey
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Sevgili Emre'cim,

Baliga cikmamak diye bir sey benim icin mumkun degil.Kista kiyamette bile her ay en az bir iki defa baliga giderim.Ancak son iki uc yildir burda bahsedemiyecegim hayatimi ciddi olcude sarsan olaylar oldu. O yuzden biraz onlara konsantre oldum ve sitelerden uzak kaldim. Zamanla tabii her sey duzeliyor ancak inan bana cok uzun bir zamandir yaptigim balikciliklari yazacak gucu ve zamani bulamiyorum.Senden bilirsin is olsun torba dolsun diye de konu acmayi pek sevmiyorum.Balik kadar balikcilik uzerine yazmak da benim icin cok onemli.

Su an arada cok kisa surelerle birazcik geriden sizleri takip ediyorum. Cogu zaman kisacik bir yorum yazacak bile zamanim olmuyor.Sanirim bu seneyi de gecirdikten sonra araniza butun gucumle donebilecegim.Ama eski gunlere nazaran siteler biraz daha oturdu ve biz olmasakta siz cok degerli genc kardeslerim fazlasiyla guzellikle bizleri aratmiyorsunuz. Cabalariniz ve bitmek bilmeyen askinizi buyuk takdir ve sevgiyle izledigimi bilmeni isterim.

Daha fazla birlikte olabilecegimiz gunlerde bulusabilmek umuduyla sevgili dostum.

Saygilar sevgiler. Rast gelsin...:)

3. Huseyin Alp Arslan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Konuda papalina baligi gecmis. Bilmeyenler icin soyluyorum papalinayla caca baligi ayni seydir.Bogazda caca deriz Akdenizde papalina. Ikisi de sprattus sprattusdur.Papalina aslinda bu baliga Italyanlar'in verdigi isimdir.Tabii benim bildigimden baska papalina varsa onun da fotosunu gorursek ve ogrenirsek sevindirici olur.

Tekrar hepinize rast gelsin...

4. sarızeybek

sarızeybek ilker

Favori Kamış:
    -
    beyler şu fotolar nasıl yükleniyor bilen varsa lütfen yazıversin şuraya...

5. John Dory

John Dory Emre

En İyi Avı:
  6. Zıpkıncı İbo

Zıpkıncı İbo İbrahim Can

Favori Kamış:
    Cressi, Mares, Tusa
    En İyi Avı:
    18 kg Akya
    Emre kardes, yorma kendini ;)

7. Zıpkıncı İbo

Zıpkıncı İbo İbrahim Can

Favori Kamış:
    Cressi, Mares, Tusa
    En İyi Avı:
    18 kg Akya
    Aman Huseyin agabey, simdi bir de yavru papalina filan cikmasin basimiza :) ...

8. Huseyin Alp Arslan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Sevgili Ibrahim,(Isminizin bu oldugunu tahmin ederek, Kusurum varsa af ola)

Korumaci ve dogal yasama ornek bir yaklasim sergilemenizi, anliyor ve takdir ediyorum.Ancak arkadasin uzerine daha fazla gitmememiz gerektigine inaniyorum.

Burda hepimiz hergun bir seyler ogreniyoruz, ogretiyoruz.Herseyi bilmemiz mumkun olmadigi gibi, bildigimizi sandigimiz bir konunun aslinda oyle olmadigi karsilikli etkilesimle bazen ortaya cikabiliyor .Budurum aslinda herkes icin faydali ve herkes icin gecerli.Yani kucuk bir ihtimal de olsa arkadas yoresel olarak "yavru palamut" adi verilen belki kolyoz irisi, belki istavrit azmani belki de pek herkesin gordugu ancak bilmedigi bir Tuna cinsinden bahsediyor."Bizim sularimizda bu konuyla ilgili olabilecek baliklar asagidaki gibidir.

*Istavrit (Trachurus mediterraneus)
    *Istavrit(Trachurus trachurus )
    *Istavrit(Trachurus picturatus)
    * Uzun Kanat Orkinos (Thunnus alalunga)
    *Orkinos (Thunnus thynnus)
    * Yazılı orkinos (Euthynnus alletteratus)
    * Gobene balığı (Auxis rochei)
    *Gobene Baligi (Auxis thazard)*(Evet! iki gobene var)
    * Çizgili Bonito (Katsuwonus pelamis)
    * Palamut (Sarda sarda)
    * Kolyoz (Scomber japonicus)
    * Uskumru (Scomber scombrus)
    *Ceylan baligi (Scomberomorus commerson)
    * Ak palamut (Orcynopsis unicolor)

Bunlardan daha koyu olarak yazdiklarim Karadenize cikabilir. Ancak bunlardan hicbirine "palamut yavrusu" yakistirilmasi yapilabilecegine ben ihtimal vermiyorum.Cunku ya cok bilindiktir veya boyutlari boyle bir yakistirmaya pek denk gelebilecek gibi degildir.:)

Yani benim bu konuda bahsedilen baliga kafam basmadi.:D Oyuzden meraklandim... Ama buyuzden konuyu acan arkadasi yargisiz infaza goturmeye gerek yok. Yani biz insanlari kazanmak mi kaybetmek mi taraftariyiz? Haksiz bile olsa bakin hepimiz onun sayesinde birkez daha bilgilerimizi gozden geciriyor , muhabbet ediyoruz.Hem de en sevdigimiz konuda.Hem sonra korumacilik konusunda "kaybedilmis bir arkadasimiz" umarsizlarin kazandigi arkadasimiza donusur.

O yuzden bir birimize biraz sabirli ve anlayisli olalim. Uyaralim, ancak cok uzatmayalim ki herkesle bir noktada birlesebilmeye imkan kalsin.

Saygideger ve insancil , korumaciligi benimsemis ve yukselten yureginin beni anlayacagina eminim.

Gorusmek dilegiyle, saglicakla kal.Dahasina rastgelsin.

9. John Dory

John Dory Emre

En İyi Avı:
    Hüseyin abi,

Bu yavru palamut konusunda ben de aynı şekilde çok meraklandım. İnternete girer girmez ilk işim bu sayfaya uğramak oluyor.

10. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    Beyler etmeyin yapmayın bu ne demekmiş?
    böyle bir balık türü yok yazmayayım diyorum sabır diyorum. sabır diyorum ama yok.
    Vanoz - Gaco - çingene palamudu - palamut - kestane palamudu zindandelen - torik - sivri - altıparmak - peçuta gibi isimler altında bu balığı biliyorum

150 iğneli çaparisinden tutunda karadeniz takımını
    50 iğne 1 er kulaç aralıklı 75 cm kösteki olanını boğaz takımını kullanmış ve kullanan biri olarak böyle bir isim görmedim. diyenide duymadım.

cahilliğimizi maruz gör. bu balıklar 2 hafta içinde gelecek demişsin raporun 1. sayfasında. bende şöyle diyim boğazdan dediğiniz tarihlerde vanos aktı. arkasından iri balıklar girdi içeri torik ayarında. ve şu andada palamut olarak tutulmaya devam ediyor.

Siz bu balığı halen burda bu meralarda tutmaya devammı ediyorsunuz. devam ediyorum diyorsanız öyle bir balık yok.
    tutmuyorum diyorsanız siz herhalde bazı isimleri yanlış biliyorsunuz.....

bu suretlede insanları yanlış bilgilendirmeye devam ediyorsunuz.

O resmi buraya ekleyemezsiniz. öyle bir resim yok varsada yeni bilinmeyen bir türdür. Kimse diyememiş ama ben diyim KRAL ÇIPLAK diye

11. TheRasputiN

TheRasputiN Doğu Murat

En İyi Avı:
    Hangi Birini Sayim ?

Vanosdan başka bişi değil abi. Literatürde öyle 1 balık türü yok. Konuyu okuduktan sonra dünya kadar arşiv karıştırdım bir o kadarda balıkçıya sordum. Benimle aşırı derecede alay eden abilerim bile çıktı :D neyseki notebooku götürmüştüm de yanımda yazılanları okuttum. Dedikleri tek şey ; ELEMENT UYDURMASINLAR.. Vanos olarak ta eklediler :D

12. Huseyin Alp Arslan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Benim anladigim bu arkadasin bu baligin bizim bildigimiz palamut olmadigini soylemesi.:) Yani isminde palamut var ama palamut degil.Bir de mevsimlik olarak su siralarda Karadenizden assagi akmasi lazim.Yani oldukcada bilinen bir tur.:confused:

Vallahi 18 sene once biraktim ben memleketi.Ne bileyim isimler degisti, baliklar bile degisti.Memleketimin sularinda yeni yeni turler gorulmeye baslandi.(Yani bizim sularimiza yeni)

Gene derim arkadasin uzerine cok yuklenmeyelim.Pasa pasa fotomuzu bekleyelim.:rolleyes:

Ha bu arada...Sevgili Alicom , Torik dedin yanlis mi anladim.?:eek: En son Bogazda onu ben tuttum saniyordum.;) (en azindan kiyidan, yunluyle)Bu sene torik cikardiniz mi? Varsa goster sunlarin fotolarini bi gozumuz gonlumuz acilsin.vallahi Bogazda yakalanmis soyle kallavi bir torigin fotosu burnumun diregini sizlatir, beni aglatir.

Kendine iyi bak.

Rastgelsin.

13. Zıpkıncı İbo

Zıpkıncı İbo İbrahim Can

Favori Kamış:
    Cressi, Mares, Tusa
    En İyi Avı:
    18 kg Akya
    Huseyin agabey,

Nazik sozleriniz ve samimiyetiniz icin sagolun, varolun. Palamut ve bahse konu baligin olablecegi diger turler hakkinda verdiginiz detayli bilgiler icin de kendi adima cok tesekkur ederim. Sizin gibi bilgiye ve bilene saygi gosteren, bilmedigini de saklamayan, kimden olursa olsun ogrenmeye calisanlar hepimize ornek olmalidir diye duunuyorum.

Maksatim kimseyi umarsizlar ordusuna itmek degil elbet. Siz zaten beni bilirsiniz. Bu konuya onceki sayfalarda yazdiklarimi da okumussunuzdur, derdimi anlamissinizdir. Konunun baslangicinda, palamut, sarda, bonito gibi anahtar kelimelerle arama yapilip detayli bilgilere ulasilabilecek ciddi kaynaklari hatirlatmak istedim. Bu sayede baligin isimlendirmesindeki muglak durumu giderebiliriz diye dusunerek yaptigim iyi niyetli cabaya karsi aldigim hakarete varan yanita karsi sessiz kalamazdim. Arkadasimiz bilgiye kiymet veren, paylasimi benimseyen, ogrenmeye hevesli bir tavir takinsaydi ben de uzatmazdim meseleyi. Nitekim benim basta soyledigim "yavru palamut yerel bir isimlendirme olabilir" gorusunu baskalari da belirtmis. Keske hakaretle degil de ogrenmeye acik, paylasimci bir tavirla karsilassaydik da hepimiz ogrenebilseydik neymis bu yavru palamut. Malesef oyle olmadi, cehaletimizle kalakaldik...

Saygilarima agabey...

14. Huseyin Alp Arslan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Kimbilir Emre ,;)

Belki de "Hamsi kavaga tirmanirsa" veya "her balikcinin yakaladigi ancak hic birisinin kiyiya cikaramadigi "diplerya baligi kovaya girerse", bizde her sene saat gibi mevsiminde akan ancak palamutla alakasi olmayan, yavru palamut baliklarinin resmini goruruz.:rolleyes:

Gene eskilerin dedigi gibi...

"Deniz bu !Hersey olur...):rolleyes:

15. Huseyin Alp Arslan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Seni bilirim ve cok takdir ederim sevgili dostum... Benim sadece demek istedigim bizim sesimizin dogayi , suyu , baligi savunurken dervis solugu gibi cikmasinin gerekliligi. Hani Yunus'un lafi gibi..."Bu yola bas koyduysan sovene dilsiz olmak gerek."Cunku sen oldun, pistin Elhamdurillah.Ilim kendini bilmektir. Sen sana cahil denildiginde bu yuzden kirilmak yerine, fevri olmak yerine gulumseyebilmelisin. Cunku cahilin bilgi sahibine "cahil" diye sovmesi gulumsenilecek bir durum olur degil mi? Yarasi olana " merhem sureyim de gecsin " diyerek el uzatana , yarali "senin merhemin bir ise yaramaz, bak gel sana ben asil merhemin nasil yapilacagini gostereyim derse, senin kizman degil sasirman lazim. Sasiripta "Ya senin merhemin bukadar gucluyse sursene...Niye boyle yarali geziyorsun? demen lazim.

Senin gibi degerli kardeslerimi yapmaya calistiklari iyiliklerin karsiliginda sinirlendirilmis, paylasmaya calistigi degerli bilgi , yontem, algilayislarin karsiliginda "gerginlik icinde" gordugumde uzuluyorum.Bu basta sana yazik cunku bunu hak etmiyorsun. Ardindan olayi paylastigin zata uzuluyorum cunku onun durdugu yerde gercege yolu kapaniyor.Bir kimse artik olay kisisellestiginde gercegi butun acikligiyla gorse de bunu giyinmeye yanasmaz.Bizlerin hakarete, yanlisa karsi vakurla , sabirla yaklasimimiz hakaret edene, yanlis olana. kisaca o kimseye "ozur dileyebilme ve ogrenebilme" kapisi acar.Sonuc olarak hersey dostlukla biter ve yolumuza bir fazla ile devam ederiz.Gene kisaca hepimiz kazaniriz.

Ha bunlari yazarken aslinda sadece sana bir sey citlatmaya ugrasmiyorum.Sadece rast gelmisken, bir ornekle yeri gelmisken bu yola bas koymus ,korumaci yuksekligine erismis butun arkadaslarima inceden bir mesaj vermeye calisiyorum.

Bu yuzden beni anlayisla karsilamani tekrar tekrar rica ederim.

Sevgilerle.:)

16. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Genelde şöyle oluyor o işler (Aliço'yu tenzih ederim). Gidip orta karar palamut filan tutuyoruz, ona torik diyoruz. Çinekop tutuyoruz, lüfer diyoruz.

Böylece torik ve lüfer tutmuş oluyoruz.

17. Cenani

Cenani cenani

Favori Kamış:
    Lineaeffe AC Casting 420
    Favori Makine:
    Okuma Rav-II 65
    En İyi Avı:
    1 kg 500 gr Gökkuşağı Alabalığı (Şemsipaşa)
    Meşe Palamutu omasın bu?

:D:D

18. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    Bu sene daha ben tutmadım ama tuttunmu dersen tuttum.

Palamuta torik çinekopa lüfer denirmi denmez.

torik derseniz bilmemmi. 6 numara iğne 0,80 -0,90 köstekler 1,0 veya 2,0 üzerine kurulmuş çapari, çekemezsin bindimi. mola verdirir tekneye. çekemezsin. çekmek istersin. kolun uzar. hatta düşünürsün acaba takımı şanzımanamı bağlayıp yukarı alsam diye. :D bakarsın 7 -8 kg liık balıklar gelmiş 60 cm -70 cm balıklar...

torik rapalası salarsın tek tekçılık her zaman iyidir.güzel çalışır. bindimi. biner. o yüzden toriği iyi bilirim hatta lakerdası aman allahım. serdar nerden bulursun bu işleri hay Allahım ya.

Ayrıca bu balığın orkinosa yem yapıldığınıda bilirim bilmemmi...değişik sistemler tabii... neyse..

19. 29519

29519

O sistem şöyle aldığımız kellavi bir Torik balığının sırtı yarılır içine iğne gömülür ve tekrar dikilir "yalnız dikme işlemininde belli taktikleri incelikleri varmış bilemiyeceğim hiç dikmedim" daha sonra balığın iki yanına çıta bağlanır bu çıta seyir halindeyken balık düz yüzsün diyedir. Ondan sonracıma ağzınada bir adet kurşun konulur 50 gr filan ve bu kurşun balığın ağzına sabitlenir (tam nasıl bilemiyorum), sonra bu iğne çelik tel ile bir dubaya bağlanır ve dubanın arkasına ip arada çelik kocaman fırdöndüler filan. Ve tabii koca bir zıpkınki balık teknenin yanına geldiğinde kalbinden veya kafasından zıpkınlanıp ölsün diye. Eskiden boğazda 400 - 500 kg lık orkinoslar avlamak işten bile değildi ama eski boğaz balıkçılarının daha çok macera olsun diye yaptıkları bir avdı çünkü lüferden daha çok kazanıyorlardı.

20. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    güzel günlermiş güzel şimdi ise sadece bakmakla yetinelim.....

Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.