marmarada yavru palamut başlıyor

Konu, 'Tekneden Balık Avcılığı' kısmında sarızeybek tarafından paylaşıldı.

Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.
  1. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Geçen sene benim tuttuğum bir sürü çinekopa lüfer dedi yanımdakiler. Ben dedim, ne lüferi, çinekop bu.

Karaköy'de, Üsküdar'da Gebze'de vs. vs. tezgahlarda çingene palamut kadar şeylere torik dendiğin, 20cm bile olmayan çinekopa lüfer diye etiket asıldığını çok gördüm.

2. Cenani

Cenani cenani

Favori Kamış:
    Lineaeffe AC Casting 420
    Favori Makine:
    Okuma Rav-II 65
    En İyi Avı:
    1 kg 500 gr Gökkuşağı Alabalığı (Şemsipaşa)

Aynı balıkçılar şimdi "Balık kalmadı balık. Nerde o eski günler ahh!" diye dövünmekteler.

Hiç katlanamadığım tek şey işte bu: A P T A L L I K

3. Zıpkıncı İbo

Zıpkıncı İbo İbrahim Can

Favori Kamış:
    Cressi, Mares, Tusa
    En İyi Avı:
    18 kg Akya
    Huseyin agabey, soylenecek soz yok gayri. :) Ruhuna, eline saglik. Varolasin agabey...

4. levrekçi97

levrekçi97 Berk

Abi hergün bakıyorum hala fotoğraf yok çok merak ettim yavru palamudu :D

5. 29519

29519

Hepimiz merak ediyoruz be abicim ama fazlada zorlamamak lazım.

6. sarızeybek

sarızeybek ilker

Favori Kamış:
    -

var aliço kardeşim. hemde alası var. bu palamutlar enine çizgilidir.aynı zebra gibi.. ve özellikle karadeniz soğumaya başlayınca akdenize göç ederler. maalesef bu balıkların soyunu tükedemediler. özelliklede nerde ve nasıl tutulduğunu yazmıyorumki. seningibi çok bilenler soyunu tüketmesinler diye.
    yabancı ismi Naucrates ductor... şimdi cahil kimmiş yalancı kimmiş ortaya çıkar . bazı bölgelerde. kılavuz balığıda deler. .. bu balık kısa bir süre içinde boğazdan gelen kuvvetli akıntıdan gecerler.geçecekleri zaman deniz suyunun ısısına bağlıdır. bu ısıyı biz yakinen takib ederiz... biz genelde bu balığa yavru palamut. yada klavuz palamut deriz. bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıp. benden bu kadar . bilmeden öğrenmeden iftira atmak erkek adama yakışmaz...

7. SahEmre

SahEmre Emre

Favori Kamış:
    Okuma Salina 4.20 Salina 100-200 - Lineaeffe Extreme Cast 4.40 180gr. - Okuma V-System 240 10-40g
    Favori Makine:
    Ryobi Proskyer Nose Power - Shakespeare Mach 1 XT
    En İyi Avı:
    Küçük beyaz; 7 cm. Kuzey batı Antartika Sığlıkları..
    Siz boğazda bu balığı geçmişte yakaldığınızı ve belli dönemde aktığını ve yine zamanının geldiğini mi söylüyorsunuz..

Enteresan, bende yaklaşık 25 sendir balıkla boğazla denizlerle marmarayla iç içeyim bu zamanda görülmeyen belki bir dolu tür balık yakaladım yakalandığını gördüm falan ama bu türü hayatımda ilk kez görüyorum.

Kaldı ki türe dair yaptığım araştırmalar neticesinde. Sadece resimlerine bakarak bile balığın özellikle köpekbalıkları balinalar kaplumbağalar gibi canlıların etrafında yüzgeç yanında asalak yada çift tarafları yararlanır şekilde beslenen canlılar olduğunu görebiliyorum. Dolayısyla belli bir dönemde sürüler halinde aktığını hiç düşünmüyorum. Kaldı ki bugüne kadar yakalandığını ağa girdiğini ne duydum ne de gördüm.

Ya karıştırıyosunuz yada biraz ortam neşelensin diye zarf atıyorsunuz.

Neyse. Şayet bu balığı bi yerlerde görür yada tutarsanız mutlaka üniversiteye falan haber verin..

8. Small hunter

Small hunter özgür sungurtekin

Favori Kamış:
    Silver star horizon
    Favori Makine:
    Remixon sunny 5000
    En İyi Avı:
    Yarım midye kabuğu
    Bu yavru palamut deyildir malta palamududur.

9. sarızeybek

sarızeybek ilker

Favori Kamış:
    -
    ben ağa gelir diye bişey demedim. olta ile tutulur dedim. ve aynen yukarıdaki arkadaşın paylaştığı resimlerdeki balıktır.. ve en azından bir ipucu vereyim. bu balıklar. çapa atmış büyük gemilerin altında barınırlar...ağla tutulması imkansızdır..

10. SahEmre

SahEmre Emre

Favori Kamış:
    Okuma Salina 4.20 Salina 100-200 - Lineaeffe Extreme Cast 4.40 180gr. - Okuma V-System 240 10-40g
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Şu balıkları biz de görsekte ne olduklarına karar versek Serdar abi.. :)

11. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    resim malta palamutu veya klavuz balığı ( Naucrates ductor ) denen türdür. etinin ekonomik değeri yoktur lezzetli de değildir.

AYRICA BİLDİĞİMİZ VANOZ İLE BAŞLAYAN PALAMUT AİLESİYLE UZAKTAN YAKINDAN BİR BAĞLANTISI YOKTUR.

köpekbalıklarının yanında asalak olarak gezer. gözleri iyi gördüğü için köpekbalıklarını yem olabilecek nesenelere yönlendirir. köpekbalıkları da bu sebeple yanlarında gemesine ve artıklarıyla beslenmesine izin verir.

12. SahEmre

SahEmre Emre

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Bu balık büyük gemilerle mi giriyor boğaza..
    Çaparileri hazırlayın demişsiniz, gemi dibinde çapari mi yapılıyor..

13. SahEmre

SahEmre Emre

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Birde sormadan edemeyeceğim belki herkesin yaşadığı karışıklık şurdan kaynaklanıyor olabilir mi..

Boğaz dediğiniz yer İstanbul yada Türkiyede mi acaba.. Yoksa Cebelitarık, Yada Bering boğazı gibi yerlerden bahsediyor olabilir misiniz.. yada Macellan Boğazı yada Bab-ül mendep boğazı olabilir mi karıştırmayalaım boğazları..

14. sarızeybek

sarızeybek ilker

Favori Kamış:
    -

15. John Dory

John Dory Emre

En İyi Avı:
    Büyük beyaz 70 cl, İstanbul Boğazı
    Tutsa tutsa Serdar abi tutmuştur bu yavru palamutu da :)
    Emre o değil de İsrail uskumrusu başlamış bizim merada. Yoklamak lazım.

16. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    Yokmu bu yavru palamuttan baska tutan? :)

17. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    2km kaba taslak 1.25mil yapiyo. O kadar uzaga demirleyen gemi kaç kulaç zincir birakir çapa için merak ettim simdi:) bi dip haritasi lazim simdi kuzey marmaranin

18. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Kalkan 4,5 kg. (Boğaz'da)
    İlker bey balığı denizde değil forumda yakalamaya çalışıyor galiba. Yazdıklarını şöyle bir okudum da çoğunun gerçeklikle pek alakası yok.

Öncelikle, Yavru Palamut denilen Malta Palamudu (Naucrates ductor) olarak bilinen balıkmış. Bu balığın bu şekilde isimlendirildiğini hiç duymadım. Hadi bir diğer ismi de olsun diyelim.

İlker Bey bu balığın tadının palamutla aynı olduğunu söylüyor. Bunun imkanı yok. Palamut; Uskumru, Kolyoz, Orkinos balıklarının da içinde bulunduğu Scombriade familyasına mensuptur. Malta Palamudu ise İstavrit, Akya, Kral Balığı gibi türlerin içinde bulunduğu Carangidae familyasına mensuptur. Bu balığın isim benzerliği dışında Palamutla hiç bir akrabalığı veya benzerliği yoktur. Dolayısı ile tadının aynı olması mümkün değildir. Zaten yenmeyen balıklar sınıfında gösterilip olta ile avcılığı yapılmaz.

Balığın nerede bulunabileceğine gelince, zaten az bulunan bir balık olan bu tür Akdeniz, Ege, Marmara ve çok nadir olarak da Karadeniz'de görülür. Ancak İstanbul Boğazından düzenli göç yapma gibi bir durumu söz konusu değildir. Bu balık içgüdüsel olarak köpekbalığı, deniz kaplumbağası, Ay balığı gibi büyük cüsseli balıkların yanında dolaşır. Gözleri iyi gördüğü için bu balıkları yem balıklarının yanına götürür ve büyük balığın avından artan kırıntılarla beslenir. Yani onlara kılavuzluk eder. Marmara'da kılavuzluk edeceği büyük balıklar kalmamış olduğu için teknelerin veya gemilerin altına girip yüzdüğü de bilinmektedir. Muhtemelen Karadeniz'e olan çok nadir çıkışları da bu şekilde bir teknenin altına girerek yaptığı yolculuk neticesi olur. İlker Bey'in balıkların gemilerin altında bulunduğunu söylemesi de aynı mantıkla gerçekleşen bir durumdur. Ancak bu balıkların göç dönemlerinden bahsedilmesinin, av yöntemlerinin tartışılmasının vs. hiç bir mantığı yoktur. Hem çok nadir hem de lezzetsiz olan, gemi altlarında gezinen bu balığın oltayla avcılığı için özel olarak uğraşılmaz.

19. John Dory

John Dory Emre

En İyi Avı:
    Büyük beyaz 70 cl, İstanbul Boğazı
    En başından beri sırf eğlencelik olsun diye konuyu takip ediyorum ama artık sıkıntı vermeye başladı.
    Atıp tutuyosun en iyisini ben bilirim, hepiniz cahilsiniz felan feşmekan... Ya daha knot ile boforun ayrımını bilmiyorsun, kimin ne cehaletinden bahsediyorsun. Denizden, denizcilikten anladığın yok.
    http://www.balikavi.net/forum/showpost.php?p=849486&postcount=4
    Balığın hasını bilirim diyorsun, mesajlarına bakan mezgit ve kefalden -bir de yavru palamut- başka balık ismi görmüyor.
    Bir yere kadar... Milletle kafa bulma, boş atıp tutma yeri değil burası.

20. sarızeybek

sarızeybek ilker

Favori Kamış:
    -
    ben elimden geldiğince izah etmeye çalıştım. birkaç sorunuza cevap vereyim. marmara açıkları ilk yüz metre 19 metredir. ikinci yüz metre 25 metredir. bu yirmibeş metre yaklaşık bir kilometre boyunca gider. daha sonra batık dediğimiz meraya geldiğinde 60 metre olur. işte o batık kıyıdan en az 2 km uzaklıktadır. denizin derinliğide 60 metredir. ve 60 metreye çapari atılır.e tabi bazı arkadaşlar olayın farkında değil. internetten kopyalayıp yapıştırdıkları bilgileri burada satmaya çalışmışlar onlar kendilerini bilir çok belli olmuş. neyse önemli değil. ben ender yakalanan bir türden bahsettim. av zamanıda geçti. zira karadeniz soğumaya başladı tutan tuttu.tadına gelince internet bilgileri ile ağız tadını mukayese etmeye çalışmışlar. çokda komik olmuş. kefali denizde tutarsan tadı başkadır. tatlı suda tutarsan başkadır. çamurlu suda tutarsan başkadır. ama kefal aynı kefaldir. aynı balıktır. ama beslenme yeri itibari ile tadı ve et kokusu değişir. sen hangi kafa ile tadı palamuta benzemez dersin. yemeden nasılda hemen anladın familyadan. vay anasınıbe. iyi sallamışın. her balık tutulma zamanına göre ve beslenme şartlarına göre aynı cins olmasına rağmen tadı bambaşkadır. özellikle rencide etmemek için isim vermedim. ama harbiden internetten kopyalayıp yapıştırarak bilgiler yazılmaya çalışmış.....herkese selamlar. ben doğru ne ise onu yazarım... bilgim kendi kendime edindiğim tecrübelerimdir. ordan burdan sallama değil.. herkese saygılar ...

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 10 Ekim 2011
Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.