Misinalar ve örgü ipler

Konu, 'Misinalar' kısmında sailor499 tarafından paylaşıldı.

1. Huseyin Alp Arslan

Huseyin Alp Arslan Huseyin Alp Arslan

Favori Kamış:
    olta ve oltadan baska hic bir sey
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Baliklarin misinayi gorerek urkmesi hakkinda bir kac soz:

Baliklarin yeme ataklarinda nazli davranmasinin pek cok sebebi vardir. Misinanin
    gorunuyor olmasi bunlardan biri olabilir. Ancak size burda misinanin kalinligi, cinsi ve yetkinligiyle, baligin yeme nazli davranma tabiiatiyla ilgili cok az kisinin bildigi bir bilgiyi paylasmak istiyorum.Siisht...Aramizda kalsin, kimse duymasin.
    Bu bilgi sizi butun balikcilardan farkli kilabilir.

Hava ve suyun ses iletkenligi farklidir. Suda ses havadaki yayilimindan cok daha hizli yol alir. Bu yuzden dalanlariniz bilir. Kafanizi suya soktugunuzda
    1 km otede gozunuzun zor sectigi teknenin motor gurultusunu duyabilirsiniz.
    Eskiden ahsap teknelerin en alt katinda denizciler kulaklarini govdeye dayadiginda sanki bir kimse cok uzaklarda sarki soyluyormus gibi sesler duyar, kaynagini bilemez, korkar , hikayeler uydururdu bu sesler uzerine.

Kucukken ip telefon yaptiniz mi? Hani iki tane, bir agzi acik yuvarlak konserve kutunun arasina ip gerilmis...Hani arkadasiniz oteki ucunda konustugunda, konusmasini, kulaginizi elinizdeki tenekenin agzina koydugunuzda, belli belirsiz duydugunuz. (Agzina diyafram niyetine patlamis balon gererseniz daha iyi netice alirsiniz..) Biliyorum sadede gel diyorsunuz. Tamam hepsinin bir anlami var, simdi bagliyorum.

Eski denizciler km otedeki balinalarin sesini duyardi aslinda. Teknenin kupestesine ciktiklarinda kaybolan bu ses, teknenin govdesinin o teneke kutu
    vazifesi gormesi ve suyun iletkenligi yuzunden rahatlikla erisirdi kulaklarina.
    Simdi misinaya gelelim. Kursunlu misinayi suya attiginizda misina gerilir. Akinti
    misinaya ve kosteklere yaslandiginda baslar olta sizlamaya.Akintinin siddetine gore kursun gezmeye baslayabilir.Bunlarin hepsi dogal olmayan sesler yaratir.Ama bunu siz duyamazsiniz.Ancak bu sizlama suyun icinde oldugundan, balik yeme yaklasirken ortamda alisik olmadigi bir farkliligin oldugunu hisseder. Ancak bunun yemle iliskisini cozemez. Fakat bu ses onu daha dikkatli olmaya kiskirtir. Kendinize bakin, bir tehdit hissettiginizde daha bir ince eleyip sik dokumazmisiniz. Gozunuze oyle lambur lumbur bir ise girisirken carptigindan bin kat daha fazla sey carpmaya baslar ve tepkisel mekanizmanizla buna cevap verirsiniz degil mi?.
    Aynen baliklarda oyle. Balik boyle bir sesi duydugu anda tirsar ve gozune pekcok sey takilmaya baslar. Misinanin sizlamasinin otesinde elinizdeki misinanin balikla sizin aranizda bir telefon islevi gordugunude unutmayin. Nasil siz onun yeme vuruslarini parmaginizda hissediyorsaniz oda sizin yakanizda olanlari suyun ve misinanin iletkenligi yuzunden kulagini misinaya dayamasa da duyar.
    Kaciniz tecrube ettiniz , bir saat elinizde oltanizi tutarsiniz bir sey olmaz. Soyle
    "bir cigara yakayim bir cay iceyim" dersiniz oltanizi birakirsiniz, uc dakka sonra
    balik uzerinde ama siz hazirliksizsiniz. Sanki oltanizi elinizden birakmanizi bekliyor.Seni gidi hinzir kerata!

Bu konuda soylenecek cok sey var, cok daha ince ayrintilar ses, balik, ve misina uclusu hakkinda. Daha sonra bir konu olarak toplayip yazacagim.Ancak
    buraya kadar olan bilgiyle dusundugunuzde pek cok cozumu bulacaginiza
    eminim. Ornegin neden ince misina yararlidir,sadece daha az gorunuyor diye mi? neden canavarlari gurultu, uysallari sessizlik ceker? Neden balik tav yaparken bu kadar saldirgandir da, normal zamanlarda nazlidir? Daha bir ton sey..Buraya sigmaz..

2. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    İstediğin kadarını al Birol, misina mı sorulur?

Eğer kalitesine filan okey dersek, birer top getirtiriz çeşitli kalınlıkta olanlardan. Sonra pay ederiz aramızda.. Yeter bu soygunculara para kaptırdığımız :(

Zonker strip, şöyle bir şey. Peluş düşün. Şöyle yumuşak uzun tüylü. Bu peluştan 2-3 mm lik bir şerit kesildiğini düşün. İşte buna zonker strip denir. Şöyle bir şeydir:

Bana bunun beyazı lazım. Palamut, Lüfer için fly yapmak üzere, yapalım bir deneyelim, bakalım ne çıkacak? Koca dükkanda aramak zor olur ama Zonker strip derseniz, almanya'da vs. kolayca bulunur. Fly işinde misina gibi standart, çok kullanılan bir malzemedir..

3. REALGS

REALGS

Favori Kamış:
    4 kamış+3 makina+örgü misina.Ah birde bol zamanım olsa
    En İyi Avı:
    Çocuklarım......
    Attım abime Mail. Bakalım ilgilenecek mi:confused:
    Pek sevmez benim siparişlerimle uğraşmayı.
    Hedefim bu yaz izne gelince benim takımlarla biraz balık tutmasını ve zokayı yutmasını sağlamak.:D Sonra istediğimi aldırabilirim ona :)

Evet Serdar hocam,farklı yemlikler, modeller geliştirmek lazım.
    Senelerdir hep rapala,kaşık ve fleto yemlerle Lüfere/Levreğe takıldık.Farklı bir şekil bulursak ve balık bunu tercih ederse değmeyin keyfimize sonra...
    Bu yaz levrek yakalamak için yanıp tutuşuyorum.Olabilecek her türlü
    şekli deneyeceğim.Hatta bu uğurda yeni takım bile alacağım.Spin kamış/makina ve rapala/silikon yem vs.. oluşturup Levrek kovalayacağım....Tabii sonbaharda da Lüfer.....
    Nereye kadar istavritle avunacağız....Artık balık gibi balık avlamak gerekir....

4. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Uygun yeri bulur, sabah gün doğmadan hemen önce operasyona başlarsan elbette tutarsın..

Uygun yer, ufak/büyük dere ağızları, liman içleri olabilir..

Her neyse, konu bu değil. FC misina kullanırken en dikkat etmen gereken husus onun sudan ağır olduğu hemen batacağıdır. Bu da rapalanın dengesini olumsuz etkileyebilir. Tavisyem rapala yerine silikon kullanmandır.. Rapala denen sahte balıklar bu mevzuda hassas olduğu gibi, birde renk vs. hususunda çok sorunludurlar. Aynı rapala hava değişince iş yapmaz.. Sebebi, balığa çok benzemesidir. Aynı sorun köstekli takımlarda da yaşanır. Ha, düğüm tutmayacağını da aklında tut..

Eğer FC takım yapacaksan, bence 5'li çapari yap. Tüy veya silikon kurt tak sim yerine. Elbette iğneler duruma uygun, 2 numara ve daha büyük olmalı. Ön tarafına, bir kulaç kadar yerden bir zargana topu tak, at ve çek.. Çoğu durumda rapaladan filan daha iyi netice verir.. Zargana topu yerine tahta filan taksan daha iyi olabilir. Şöyle suyu şapırdatacak bir şeyler..

5. REALGS

REALGS

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    Çocuklarım......
    Peki at-çekte silikon kurt takılı köstek bedene dolanmazmı.
    Tek bedene direk bağlı tek iğne yapılsa daha verimli olmaz mı?

6. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Rapala veya sürütmedeki gibi öyle hurra diye çekilmez zaten o tür çapari. Nispeten Yavaş ve silkeleme hareketleri ile çekilir..

Bunların hazırları da bulunabilir. Ama kendiniz daha iyisini yaparsınız.. Silikon olarak sasi, kurt, silikon teke vs. kullanılabilir..

Verime gelince, yer ve zamana göre değişir. Denemeden bir şey söylemek yanlış olur.. En basit yoldan, rapala iş yapmazsa bunlardan deneyin..

7. araştırıcı

araştırıcı Levent Bekir

En İyi Avı:
    akya
    .............
    Bu konuda soylenecek cok sey var, cok daha ince ayrintilar ses, balik, ve misina uclusu hakkinda. Daha sonra bir konu olarak toplayip yazacagim.Ancak
    buraya kadar olan bilgiyle dusundugunuzde pek cok cozumu bulacaginiza
    eminim. Ornegin neden ince misina yararlidir,sadece daha az gorunuyor diye mi? neden canavarlari gurultu, uysallari sessizlik ceker? Neden balik tav yaparken bu kadar saldirgandir da, normal zamanlarda nazlidir? Daha bir ton sey..Buraya sigmaz..[/QUOTE]

Sayın Hüseyin Alp Bey; kıymetli bilgileriniz için YÜREKTEN TEŞEKKÜR EDERİM...
    Balık avcılığındaki detayların önemi konusunda size katılıyorum...
    Bilgilerinizin paylaşılmak üzere, devamını bekliyorum..:)
    Selamlar..
    Rastgele...

8. araştırıcı

araştırıcı Levent Bekir

En İyi Avı:
    akya

9. Huseyin Alp Arslan

Huseyin Alp Arslan Huseyin Alp Arslan

Favori Kamış:
    olta ve oltadan baska hic bir sey
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    "Hele Hüseyin Alp beyin yazdıkları mest etti beni..'

Eger bir faydam dokunduysa ben mest olurum. Inceliginiz icin tesekkur ederim.
    Soyledikleriniz bana daha fazlasi icin guc veriyor.Simdilik hosca kalin.Gorusmek dilegiyle.
    Rastgelsin dostum

10. yavuzreis

yavuzreis

Favori Kamış:
    3x Remixon Carp Carbo 3,60 / 3x Daiwa Emcast ECS6000
    En İyi Avı:
    Sazan 5,5Kg
    Makineye nekadar misina sarilmali?

Arkadaşlar merhaba.. Siteyi yakın zamandir takip ediyorum. Gerçekten çok faydalı paylaşımlar var. Paylaşımda bulunan herkese teşekkürlerimi sunuyorum..

Ben zaman buldukça tatlı su avına (sazan) gidiyorum. Şimdiye kadar kasnak ile avlanıyordum ancak artık makineye terfi ettim :)

Şimdi forumdan aradığım birçok bilgiye ulaştım yanlız kafamda bir sorun var ki cevabını bulamadım.

Öncelikle 2 adet makkine ve 2 adet kamış ve misina aldım.

350cm kamış ve cormoran 3pi 5500 makina (sazan için beklemeli)
    180cm kamış ve mitchell 2500 makine (alabalık at çek için)

300Metre 0,38 misina
    300 Metre 0,18 misina

ve elimde haliyle 4 makine makarası (yedeklerle) var. sormak istediğim kısım şu.

0,38 limk misinadan cormaoran makineye 250Metre sarılabiliyor ama u defa misinada 50Metre artıyor. Bunun yerine ben elimdeki eski miisinayı makaraya 100metre sarsam ve yeni misinamı bunun üzerine 150Metre sarsam bi sorun olurmu? Yani 300 metre misinayı 2 makaraya sarmış olacağım.

Ortalama kamışla fırlatma mesafesi nedir? Yani daha önce hiç uzun mesafe atmadım kamışla. O nedenle kestiremiyorum. Yem olarakta hamur kullanacağım.

11. sgntch

sgntch

Eğer düğümleri iyi yaparsan ve alttaki misinanın sarımıda düzgün olursa hiçbir problem olmaz. Ki yapılması gerekende odur. 300 metrelik misinanın taş çatlasa 100 metresini kullanacakken neden kaliteli misinayı boşuna saralım.

Ne kadar misina sarılması konusuna gelince, makaranın yivi ile misinanın seviyesi aynı noktaya gelene kadar sarılabilir. Aksi halde uzun atışlarda misina bu yivlere sürterek atış mesafesi kaybına neden olur.

Bu arada imza ayarlarınızı yaparsanız faydalı olacaktır.

12. avcımurat

avcımurat murat

Favori Kamış:
    degışık oltalar
    En İyi Avı:
    balıkta geçen butun anılar
    valla ben senın yerınde olsam eskı mısınamı atar yenı mısınamdanda 100 m. kadar sarardım.zaten daha fazlasıda senın ısını gormeyecek .nabıcen 250 m. mısınayı.eskı mısınayıda kullanma .onun yuzunden balık kacırmak ıstemezsın herhalde.zaten ne kadar kı fıyatı mısınanın.at gıtsın eskıyı.:D

13. yavuzreis

yavuzreis

Favori Kamış:
    3x Remixon Carp Carbo 3,60 / 3x Daiwa Emcast ECS6000
    En İyi Avı:
    Sazan 5,5Kg
    Evet demek istediğimde buydu. Ama kafamı karıştıran kısım acaba 150Metreyi geçermi atışlar. Eger 150 metreden fazla olursa atislar riske girmeye degmez ama 150Metreyi gecmiyorsa ki tahminim gecmez o zaman bosuna 1 makaraya 20YTL lik misina sarmayada degmez dediginiz gibi.

toplam 100 metre sarmak makinenin makara dış çapına yetişmeyeceği için forumda arkadaşlarında bahsettiği gibi atımı zorlaştırır ve aşınmayı fazlalaştırı. o nedenle en mantıklısı önceki misinamdan 100 metre sarıp, üzerinede 150Metre yenisini sarmak olacak gibi görünüyor.

Yorumlar icin tesekkur ederim arkadaşlar.

bakalım başka yorumlar(fikirler) olacakmı..

Son düzenleme: 20 Nisan 2007
  14. maner

maner

Favori Kamış:
    banax st4000.3 m 3.5 m,shimano alivo6000
    En İyi Avı:
    levrek 4.560 gr

ben alta eski üste yeni misina sardım üstte 150-200 arası var altta 100 metre yaklaşık sorun olmaz bunun yanında at cek için 0.38 zati kalın gelir 0.18 sararsınız
    size msj attım özelden bakarsanız sevinirim

15. REALGS

REALGS

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    Çocuklarım......
    Serdar Hocam ,
    Size bahsetmiştim abime sordurmuştum almanyada bir dükkana Zonker stripi.Cevap geldi ama zonker striple ilgili değil FC misina fiyatları ile ilgili.İşte abimin cevabı:

Selam ,adrese gittim ama adam yakinda kapatiyormus misisna makaralari 5000 metre, 10000 metrelik makaralar ,oltanin makarasini getirmem gerekiyor ,enaz 100 metreden basliyor satislar,yinede bir iki fiyat not ettim
    Royal premium siyah:0,30 luk 8 kiloya kadar 100metresi 9 euro %50
    indirilmis fiyatlar hepsi
    0,25 lik 3,7 kiloya kadar 100 metresi 2,60 euro
    Mylon marka 0,30 luk 5 kiloya kadar 100 metresi 2,10 euro
    Royal Premium 0,20 lik 4,4 kiloya kadar 100 metresi 3 euro
    Neptun marka 0,20 lik 3,4 kiloya kadar 100 metresi 2,60 euro
    Fireline marka 0,25 lik 17 kiloya kadar 100 metresi 9,50 euro sadece
    bunlar elinde var baskada almiyor kapatacagindan dolayi ve bütün fiyatlar %50 indirilmis fiyatlar ama dedigim gibi makarayi istiyor makinaya takip kac yüz metre ise hemen sarmak icin.

İşte hocam durum bu.Söyliyeyimde Zonker Stripten alsan bari.O da %50 indirimli ise süper olur.....
    Başka sormak ,aldırmak istediğin birşey var mı hazır %50 indirimli iken fiyatlar

16. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    * Fireline marka 0,25 lik 17 kiloya kadar 100 metresi 9,50 euro sadece

Sanırım Almanya'da da Türkler kadar uyanık esnaf var.. Bu fiyatlar öyle çok fazla indirimli gibi görünmüyor.. Fireline Cabelas'ta $14.19 ki, 9.50 Euro'dan daha ucuz gibi göründü bana.. Bence çook acil istemiyorsan boş ver bunları.. Cabela'dan filan 1500 Yardalık makara getirtiriz FC'lerden, fifty fifty ederiz.. 700 metresi 10$ a gelir.. Farklı kalınlıkta 3-4 makara alırız yol masrafı nispeten azalır.. Acil lazımsa onu bilemem, bir iki makara getirtirsin.. Hoş, 0.25 harici hemen her kalınlıkta olanını bu fiyata yakın fiyatlara bulmak mümkün şu anda..

17. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    0.38 misina ile, 40m'den fazla atış yapmak biraz zor olur sanıyorum.. Eğer hedef uzak atışsa, olabildiğince ince misina gerekli olur. İnce misina da sazana filan dayanmaz.. Tek makul çözüm dyneema kullanmak olabilir gibime geliyor..

18. REALGS

REALGS

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    Çocuklarım......
    Hocam bence bu Fireline değil , Fireline Crystal olan FC+örgü olan
    yeni model.Neden dersen abime FC fiyatlarına bak dedim. Verdiği fiyatlar FC misina fiyatları olduğu için bence bu FC+örgü olan Crystal modeli...
    Yani bu misina :
    http://cgi.ebay.de/200-m-0-25-mm-Be...1QQihZ009QQcategoryZ32541QQrdZ1QQcmdZViewItem

Aciliyeti yok zaten.Cabelastan getirtiriz. Hatta bu Fireline crystal'den getirtiriz.....Cabelasta 300 yard'ı 30 USd imiş + yol parası tabii....

Son düzenleme: 20 Nisan 2007
  19. Misina Taşıma Güçleri..

yeni başlayan arkadaşlar için umarım yerdımcı olur..:)

İyi bir misinanın taşıma gücü

0.10 ================ 0.68 kg.
    0.15 ================ 1.3 ,,
    0.20 ================ 2.2 ,,
    0.25 ================ 3,6 ,,
    0.30 ================ 4.4 ,,
    0.35 ================ 5.1 ,,
    0.40 ================ 8.2 ,,
    0.45 ================ 9.8 ,,
    0,50 ================ 11.0 ,,
    0..60 ================ 16.0 ,,
    0.70 ================ 21.0 ,,
    0.80 ================ 26.0 ,,
    0.90 ================ 34.0 ,,

Üstün bir misinanın taşıma gücü

0.10 ================ 1.0 kg.
    0.15 ================ 1.8 ,,
    0.20 ================ 3.0 ,,
    0.25 ================ 4.3 ,,
    0.30 ================ 6.0 ,,
    0.35 ================ 8.2 ,,
    0.40 ================- 10.6 ,,
    0.45 ================ 12.5 ,,
    0.50 ================ 15,4 ,,

20. hakan28

hakan28 hakan

Favori Kamış:
    kamışlar, el oltaları
    En İyi Avı:
    Levrek, çipura
    ya benim ki

bu anlattıklarınız tüm misinalar için geçerlimi bülent bey. Daha dün bi misina aldım. Satıcının söylediği ve üzerinde yazanı aktarıyorum. Misina 0.18 ve çekeri 4.8 kg. Keklendikmi yoksa bu tür istisnai misinalar varmı kafam karıştı. Teşekkürler..