Umuryeri ve Lüfer

Konu, 'Makaleler' kısmında ALİCO tarafından paylaşıldı.

Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.
  1. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Ben tuttuğum balığın muhasebesini yapmam alico.. İşi gücü bırakıp onu saymam, büyük sayılarla aram iyi değildir..

Ama elbette bir tahminde bulunabilirim.. Bu takımı son 6 aydır filan kullanıyorum bilfiil.. Tahminen, 50 kadar lüfer/kofana yakalamışımdır diyorum.. Bunlarında en az 10-12 tanesi boğazdadır..

Peki neden son 6 aydır? Çünkü klasik takımların iş yapmadıklarını görünce, el mahkum böyle bir şey icat etmek haceti oldu..

Bu takımda, o uç parçası olarak, aslen zargana takımından alıntıdır.. Burada, bunun tekne değilde, su üstü zargana toplu versiyonu ile, zargana beklerken 40-50 tane kofana almıştık. Buzluk dolmuş, en son getirdiklerimi hanım kafama çaldı, kış geliyor, dolapta yer kalmadı diye.. Lüfer sezonu başlayınca, bir kaç sortimiz hüsrana uğrayınca, iş başa düştü diyerek verimi bilinen bu sistemin (kol boyu 0.18 - 0.20 FC, fırdöndü, 0.28 FC beden, bir iki kulaç..) dip versiyonunu yaptım ve kullandım bende..

Bebecik büyüyor, balığa çıkma fırsatları da artıyor.. Parasına kıyıp kırk yaşımızdan sonra fotoğraf makineside aldık. Bundan sonra bu takımla alınmış lüferlerin resimlerini de görürsün bol bol, merak etme..

2. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    İşte meselenin bam telide bu zaten.. Lüfer dipte değil, yüzeyde değil, ortada değil, "YEM NEREDEYSE" işte orada.. Aynı şekilde, karadenzide değil, marmara da değil, umuryerinde değil, çubukluda değil.. Gene yem neredeyse, orada.. Eğer yem boğazdaysa, boğazda, karadenizdeyse, karadenizde..

Şu anda yem, boğazda mevcut.. Lüferde peşinde.. Kış vakti gibi dipte değil bu yem.. Galatada mesela, yukardan 8 tur (5-6m ediyor) aşağıda istavrit.. Eh, lüferde orada işte, dipte değil..

Bunu anlamak önemli.. Yemi bulduysanız, lüferi de buldunuz.. Yem yukarda gezerken, "yok, burası boğaz, burada lüfer dipte olur, raconuna uymaz" diye düşünmek gaflet oluyor haliyle..

Kışın mesele kolay.. Yemler dipte (genelde), demekki lüfer de dipte.. Ama yazın, yemler kafasına herhangi bir derinlikte.. Mevkiyi bulsanız da, derinliğide bulmak gerekiyor..
    Mevsim itibarıyla gümüşler, havyar ve larvalar vs. yüzeye yakın sürü sürü.. Pşlerinde de istavridi, zarganası vs. Onların da peşinde, çok olmasada, yok denemeyecek kadar mevcut olan lüferler..

3. 3182

3182

Benim safım ALİÇO ustanın yanıdır. Usta bu işi biliyor ve bildiğini başarı ile uyguluyor. Baştan sona yazılanları okudum ustanın yazdıkları ile benim görüşüm aynen uyuşuyor. Antikorozitif şekiller bana uygun değil .

4. Serkan.ist

Serkan.ist Hidayet

Ortada lüfer yok yöntemleri tartışıyorsunuz. :D

5. oltacı_

oltacı_

Bu tarz forum adabı olamaz diye düşünüyorum...

2 yada 3 kişi arasında geçen yazışmalar forumun lafzına haykırıdır, 3 satır ile anlatılacak bilgi kısır döngüye kapılıp aynı cümleler ile sayfalar dolusu içeriği olmayan ama hırs ile yazılıp kişi kendini moralize eder ama forumu takip edenler ise bir fayda bulamaz.

Forumların kuruluş gayesi "faydalı olmaktır" farzı misal "polamar düğüm nasıl atılır" sorusuna bilen tarafından verilecek yanıt diğer bu soruyu soracaklara "ışık" olacaktır ve bu suale verilecek yanıt ister yazı,ister resim yada video ile olabilir ve bu bilgiyi forumu takip edenler alır ve istifade etmiş olur.

Tarafgir olmayı hiç sevmedim ve kimseyede tavsiye etmem, Bu konununda bence bilgi olarak çok konu içeriyor ama şuna eminimki bir kaç kişi dışında bu bilgilerden istifade edecek yoktur. Sayfalar arasında sadece kafalar karışacaktır.

Kişisel bilgiler kişilere aittir sorgulanamaz ama fikirler zikredilir ve ortaya yazılar çıkar...İnsanımız ise kendi iradesi ile dilediği bilgiyi alır ve kullanır....Şayet bilgi ile anlatılan başarı elde edilemiyorsa, bir daha o bilgiye itibar edilmez. SUÇ, CEZA kendi kendine uygulanmış olur. Bu tür yazışmalar kişiselleştiği anda FORUM biter ve bir mana ifade etmez.

Hele bu işler Amatörlüğün dışına taştığı anda Forumun amatörlüğü sorgulanmaya başlar ki işte o andan itibaren kan kaybı başlar, Konuyu ortaya atanlar ve devamını sağlayanlar bilgisayarlarını kapatır kendi işlerine döner ama FORUMUN öyle bir şansıda olmaz.

Serdar hoca yada ALİÇO bey, İlk başta dedim tarafgirlik olmadan ve binlerce üye olmadan takip edenler ( bunlar içinde çocuklarda var) varken konuları kişiselleştirmeyip, Sadece "bence böyle" mantığı ile yazılıp çizilirse insanlarda kendi mantıkları ile bir şeyler alirlar, İşte tam bu noktada ALİÇOyu sevdiği mesleğinden dolayı, Serdar hocayı ise teorilerinden dolayı tebrik ederim. Serdar hocayı bir kezde statüko dışı yenilenme için yaptıkları ve yarınlarda mutlaka aralarında çok faydalı fikirler ürettiği için teşekkür ediyorum.

Serdar hocanın teorilerini bir de şöyle düşünmek lazım...

Dünya düz, Dünya kaplumbağa sırtında, Dünya Öküzün boynuzları arasında denilen zamanda iyiki biri çıkmış "Dünya yuvarlattır" demiş

Yada bir yerden diğer yere insan oğlu binlerce yıl yürürken birileri sıkılıpta " İyiki uçağı, uçmayı" bulmuş.

Amatörlükm denildiğinde Serdar hocanın hiç bir yazısının genelinde amatör oltacılık dışı bir yazısı yoktur ve Serdar hocanın açtığı forumlardan ben kendim biliyorum çok kişi istifade etmiştir.

Serdar hocamın tek şansızlığı Askerlikten bir misal vereyim konuya vakıf çok arkadaş anlıyacaktır.. "Paşa emekli oldu"

6. bnymnblr

bnymnblr Bünyamin

Burada tartışma şeklini pek şık bulmuyorum.
    (1)Yani bir konuda bilgi sahibi bir kişi olarak fikirlerini söylemek başka şey,
    (2)fikirlerimizi kişiselleştirecek derecede hırs ve mücadele kokan bir tarzda konuşmak ayrı bir şey.

Eğer bu ikinci dediğim bir konuşmanın içinde varsa, bilgili olmak da bir sonuç getirmeyecektir.
    diye düşünüyorum.

Son düzenleme: 24 Temmuz 2009
  7. Bandırmalı

Bandırmalı mustafa

Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    karagöz (1,500gr)Kırlangıç (2kg) Minekop(3kg) Levrek (2kg)
    birşeyi öğrenmek için bildiklerimizi paylaşmak için lüfermi olması gerek balık olmadan teknikleri paylaşmanın gereği yokmu yani :eek:

8. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    üstadım konuyla ilgili sizlerinde görüşlerini alalım umuma açık herkes birşeyler desin ki bizlerde faydalanalım yazılanlardan siz ne düşünüyorsunuz bu konuda ?

9. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.

Sevgili serdar herşey çok guzelde boğazda daha kraçe yok hangi yemden bahsedyoruz biz. meralar çakılı sarı mezgit. izmarit ve tekir dolu peki bu Lüfer balığının ana yemi nedir?
    1-Zargana
    2-tekir
    3-İzmarit.
    4-Kraçe

Bu balıklar burada cirit atıyor lüferlerde yok ben bunlardan yemem almıyımmı diyor?

10. tarcan

tarcan ...

Favori Kamış:
    .
    Favori Makine:
    .
    En İyi Avı:
    Kefal 325 gram
    .

Usta,

teorilerde balık tutmayı değil
    işimiz olan pratiğe bakalım.

Saat 23:46

ve Sen halı sahadan yeni çıktın,
    saat 04:30 da limanda Boğaç ile buluşacaksın.

hatırlatayım dedim...

.

Son düzenleme: 24 Temmuz 2009
  11. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:

Aynen oyle dostum aynen hazırlandık herşeyımız tamam ama bu hafta affettık senı haftaya beklıyoruz bak...

Ayrıca serdar Teklifim hala geçerli bugun 1. gün buyur gel bekliyoruz....

12. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Benim safimda her iki arkadasin yanidir,bize saf tutmak yarasmaz,biz sadece iki dostumuzun düsüncelerini okur ve degerlendiririz,ama acikca bir dostumuzun yaninda saf tutmak yakismaz bize diye düsünüyorum.

Alico arkadasimiz pratikte uygulamalarini cok iyi yürütüyor gibi,serdar arkadasimizda pratigin yaninda teorileride ortaya atiyor,bende bastan sona kadar okudum yazilanlari,ustasi olmadigim bir balik lüfer,hicte tutmuslugum yok malesef ama sunu bilirim,bir baligi tutmak icin sadece bir yöntem uygulanmaz,illaki degisik yöntemleri vardir,bu Türkiyede yoksa baska ülkelerde vardir,hatta bogazda bile degisik avlananlar vardir,avlanilmiyorsa bu yanlistir zaten.

Bir cok yirtici balik hatta hepsi yem baliklarinin pesindedir,o zaman ilk önce yem baliklarini bulmak gereklidir,iste tam burda yem baliklarini tanimak gereklidir,neden ve nicin bulunduklari mekandadir,nicin kisin dipte,yazin suyun degisik yerlerindedir,bunlarida tartisirsak konu hakikatten ögretici olacaktir.

Birde su adi cok gecen uzun oltadan biraz bahsetseniz,nasil yapilir ne gibi malzemeler kulanilir gibi,mümkünse resimli...

13. cemal doğan

cemal doğan cemal doğan

Saf belirlemek değil ancak,şu bir gerçekki tecrübe her zaman öndedir.
    Serdar beyin fazlaca bilgili olduğu,kafa patlattığı,değişik yollar düşündüğü kesin.
    Ancak Aliço kaptanında büyük bir tecrübe olduğu hemen göze çarpıyor.
    Teşbih yapmak gerekirse.
    Arabam arızalansa; makine mühendisi yerine iyi bir ustadan el almış bir ustayı tercih ederim.

14. tarcan

tarcan ...

Favori Kamış:
    .
    Favori Makine:
    .
    En İyi Avı:
    Kefal 325 gram
    .

Arkadaşlar
    şu anda herkes "tarafım şudur , - Şık buldum , - Adabı uygun değil "diye yazarsa burada 20.000 fikir olur,

herkesin fikri kendinedir.

konuya katacağınız olumlu, olumsuz bir fikir varmı?
    onu tartışalım.

yoksa sırf fikir beyan edeceksek ayrı konu açalım.

Bırakınız iki usta atışsın bizde faydalanalım. Ha varsa bilmediğimiz anlamadığımız bir husus var ise soralım.

.

Son düzenleme: 25 Temmuz 2009
  15. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Ben sordum zaten,ama dostum müsade ette yorumlarimizida yapalim:) ...

"Birde su adi cok gecen uzun oltadan biraz bahsetseniz,nasil yapilir ne gibi malzemeler kulanilir gibi,mümkünse resimli"

16. oltacı_

oltacı_

Uzun olta nedir?

Bileşenlerinde kullanılan materyaller neye göre belirlenir?

Bir tek çizimini görmediğim "uzun olta" sistemi hakkında net bir video çalışması yada tam anlaşılır Foto, Resim varsa Her iki oltacıdan ricamdır Sistemin ne olduğunu bilerek olayı kavrayalım, yoksa olaya turist kalmakta olmayalım.

Teknoloji bu kadar hızlanmışken iyi bir sunum yapacak Oltacı arkadaşlara peşinen teşekkürleri sunarım.

Kıyıdan uzun olta atılır mı?

Uzun olta Amatör oltacılığın yeri neresidir?

17. tarcan

tarcan ...

Favori Kamış:
    .
    Favori Makine:
    .
    En İyi Avı:
    Kefal 325 gram
    .

Keşke Müsade Benim olsaydı :) alakam yok.
    Buyurun :
    :) yardımcı olabileceğim hususlar var ise elbette.

Selamlar.

18. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Güzel:) :) :) kimde abicim bu müsade :D :D ...

19. tarcan

tarcan ...

Favori Kamış:
    .
    Favori Makine:
    .
    En İyi Avı:
    Kefal 325 gram
    .

güler yüzlü :)

müsadeden bahseden sensin, kimde olduğunu sen bilirsin. bana ne soruyorsun. :D

varsa teknik bir husus elbette bildiğimi anlatırım yoksa "konular harici" ne beklerim.

Son düzenleme: 25 Temmuz 2009
  20. denizci_kaptan

denizci_kaptan Sami

Bu kadar üstad varken uzun oltayı anlatmak bana düşmez elbette:D:D:D

Ama uzun oltayı kıyıdan atmak konusunda Üsküdar balıkçılarının uzman olduğunu söylemek istiyorum. Normalde uzun olta kıyıdan atılmaz ama istisnaen akıntısı yüksek bir su da yapılabiliyor. Tıpkı boğaz suyu gibi. Üsküdar'daki kıyı balıkçıları asansör dedikleri bir yöntemle kıyıdan uzun olta avını yapabilen nadir balıkçılardır.

Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.