Makina tamir edildi; her şey iyi güzel de Serdar'ın 2 adet pense ile düzelttiği o parça tenekeden mi yapılmış da öyle kolayına düzeldi??? Mesela Shimano'larda o parça sanırım çelik; ya da başka bir alaşım ama eğmeye çalıştım 2 adet pense ile; mümkün değil eğilmedi... Eğilse de düzeltilemez... (Öyle ya da böyle illa kulp takacam... )
Valla şimanov olsaydı, hakkının rahmetine kavuşmuştu çoktan o makina. İstersen dene bakalım, makaranın altına bir şey sok, sonra da bir yüklen koldan, görelim ne oluyor senin şimano? O parçada çelikten yapılmaz zaten. Neyse, anlamazsın sen zaten, boşa kafa ağrıtma. Ve bu alet böyle bir haldeyken, iki pense ile düzeltilebilen bir arıza ancak oluşuyorsa, daha ne istersiniz ki? İlla servis denen bir yere yollayıp, sonra geri gelid diye havai fişeklerle filan kutlamalar yapmak mı gerekiyor?
Şu an yanımda bu bozulan makinenin aynısından bir tane var. 8-20 kg arası bir sürü balık çektik ki, hiç üzmedi o işte. 3 yılı geçti, 2010 yılında almıştım. Bırak bir kez olsun yağlamayı, silmedim bile, üstünde balık pulları filan hepsi öylece duruyor. Sanırım en fazla 2-3 kez, sarma telindeki bilyanın olduğu yatağı temizlemişimdir en fazla. Hele 2-3 sene evvel sudaki lez zaten orayı bildiğin köfte koymuş gibi yapıyordu zaten. Ve hala bildiğin saat gibi çalışıyor. İlk gün neydiyse, bugünde aynı.
Serdar abiyi destekliyorum hakikaten bende görünce şaşırdım daiwa yağı esirgemeden koymuş.O yağı temizleyip yenisini bile sürmeyi düşünmüyor insan. Diğer makinelere yaptığım muameleyi buna yapmayacağım (yeni makineyi yağlama olayı), orijinalliğini bozmadan gittiği yere kadar gitsin.
Ben bıçak diye tanımlıyorum o parçayı; sen de farklı isimler ile adlandırıyorsun; şemada da farklı adlandırılmış (Osscillating pawl)... Shimano'da öyle durup dururken eğilmiyor ki bu parça düzeltilebilsin; zaten düzeltilebilecek gibi bir şey değil; çok sert bir yapısı var malzemenin; ne tür bir alaşım ise... Bizim servisimiz var hiç olmaz ise; şimdi sen olmasa idin o makinayı kim düzeltecek de çalışır hale getirecekti merak ediyorum doğrusu??? Tabii biz de yardımcı olmaya çalışırdık ama böyle bir markanın ülkemizde bu şekilde temsil edilmesi gerçekten çok acı bir durum...
Zaten o parçanın durup dururken yamulduğunu söyleyen de yok. Makine sararken küt kalıyor olduğu yerde. Kurtulsun diye zorlayınca, bu parçayı yamultuyor. Bu parça normalde üzerine yük binen bir parça değil. Parçanın shimano'daki muadili şu: Bu Stella.. Yamulan parçada, işte o kırmızı okla gösterilen parça. Aynı şekilde yüklenirsen, bu yamulmaz, kırılır elinde kalır. Emcast'ta olan, o kanat gibi parçası, 30 derece kadar yana eğilmiş. Penseyle tutup, öbür penseyle düzeltince de halloldu. Peki stella'nın ki kırılırda, bu neden kırılmaz, böyle kurtulur? Bu emcast'ın dağıtılmamış hali: Burada, o parçanın durduğu yer, iki vidayla tutturulmuş olan o kapağın altı. Bu kapak metali, yay gibi esnek bir şey nispeten. Şimano'da o kapak kalın ve sert: Burada 5'in altındaki vidayla tutturulmuş aparat kapak. Bu sertlik yüzünden, stella'lar çok sorun çıkarmıştır. Bu resmi aldığım yerde de aynen şunlar yazar: Kabaca, bu küçük alan aşırı stres altındadır ve kendisine çok iyi bakılmalıdır. Pek çok kişi bu zayıflığı bilmediği makinenin telef olmasına yol açıp servise taşınmışlardır. Daiwa'da ise, kapağın esnekliği nedeniyle, aşırı stresle eğilen parça, kurtulur yerinden ve makinenin dağılmasını engeller.
Temizlemesen de işini görür, şimanov mu bu? Ama o pis haliyle hiç içacıcı durmuyor orası elbette.. Volkan'ın hiç temizlemediği belliydi, ama canavar gibi işini görüyordu pekala.
Yolla mesela Kısığa, spot'a, yapar yollarlardı sana. Ha, belki bir kaç gün geçikirdi. Belki biraz masrafı olurdu, hepsi o kadar. Dahası, elinde iki pensesi olan herkesin tamir edebileceği de bir şey zaten. Makineyi yurtiçinden almış olsaydı, garantiside olacaktı zaten her durumda. En kötü durumda, parçanın fiyatı 1.82 $. Olna buna olurdu. Daiwa'da genelde ücretsiz gönderiyor, durumu izah ederseniz böyle parçaları. Ama acınacak haldesiniz, bozulmayacak şey almaktansa, bozulunca yollayacak şey aramayı tercih ediyorsunuz ki, üzülüyorum şahsen sizin adınıza.
Bu makine yine bozulur. Bir kez insanın içine dert girmeye görsün demiş eskiler. Belki makinenin suçu yok ancak sıfırını daha yaşı dolmadan hakkın rahmetine yollayan, tamir görmüşünün çanına çok yakında ot (pardon kum) tıkar. Başlık hala geçerli bence, kısa süreliğine parantez açıldı sadece.
Olabilir,peki sence çare ne olaki Nuri kardeş.. Dimi yani,en iyisi kendin öğreneceksin makina temizliğini...
Çare: shimano olsaydı denize atar kurtulursun ama bu daıwa, atılmaz ki? Bin kez de tamir görse ölüsü bile daıwa'dır ne de olsa. Geriye şu seçenek kalıyor abim; Volkan'ı denize atmak.